2011. május 6., péntek

szóbeszéd


A képen látható párhuzamos elektronikai elfoglaltságnál néha azért többet kommunikálunk egymással is. :) Ilyenkor (amikor kommunikálunk) nyílik mód Gergő továbbra is folyton gyarapodó szókincsét élvezni. Egy újabb ízelítő:
e-ü (egyedül), a-a (Anya, alma), e-ő (Gergő), Szászi (Sári), Jejő (Jankó), tede mámi (másik keze), fofa (fogja), na (nagy), jönyi (zokni, harisnya), o-á (oroszlán), memé (mesét), jejé (zenét), Boba (Bóbita), véva (répa), háha/ö-e (hátunkra/ölünkbe szeretne jönni), fofe (fotel), hühi (nyuszi), boba (boltba), vevo (vezető), jüja (lila), nana (narancs, -sárga), te (keksz), szasza (szalad), zá (zsák), jijiji (csingilingi, csengő), szí (sír), ü (ül), papo (parkol), u-á (ugrál), u-a (uborka), hehé (kenyér), bobá (bogár, hangya)...
Egyik este rákezdett, hogy ha, hé, no, tííííííí! (6, 7, 8, 10) - azóta is előszeretettel hajtogatja.

Tegnap rámutatott a megfelelő ábrára az egyik mesekönyvben, mondta, hogy Ma (Nap), majd, miután egyetértettem, még hozzáfűzte: szü (süt).

Igék helyén néha igekötőt használ. Például nemrég idehozta a karórámat, tukmálta a csuklójához, és mondogatta: fö, fö! - föl akarod venni, Gergő? - :) (lelkes mosoly). Vagy az utcán mutatott a buszra: be, nene. Rájöttem, hogy igen, megbeszéltük, most nem szállunk be a buszba. Vagy rálép a lábamra, és be is jelenti: já (azaz rá).

És az "Ez a malac piacra ment... " kezdetű mondókába már ő is bele tud mondani pár szót. De nem könnyű megörökíteni, garantáltan pont akkor tereli el valami (alább épp a babamamás csoporton készített zászlója) a figyelmét, pedig 10x egymás után is el szoktuk máskor "szavalni"..




2 megjegyzés:

  1. elvagyok ájulva, h már név szerint emleget, bár én már a fejrázástól is oda meg vissza voltam! :)

    VálaszTörlés
  2. érdemes nekünk ilyen jó fotókat küldeni, mint a Teshow-naptár, és mindig adódik apropó, h. rendszeresen szóba kerüljetek. :)

    VálaszTörlés