2011. április 27., szerda

Made in China 3.


Valószínűleg a kínai konyhának csak morzsáival találkoztunk (ezek a morzsák nem azok, mint emiket otthon látni), pár dolgot ki is próbáltunk, de azért olyanokat is láttunk, ami elől már megfutamodtunk. A mellékelt kép alapján lehet tippelni, hogy az árus mit takart le indulatosan egy sült tengeri csillaggal - lásd a kép közepén), amikor a fényképezőgépet meglátta.

A következő napon egy metrós templomtúrát tettünk. Az első állomás egy lámaista templom volt, ahol mongol és tibeti szerzetesek laktak (és éltek, amikor - a napközbeni órákat leszámítva - a népvándorlás megengedte). Számtalan különböző Buddha és egyéb lény mindenfelé, imamalmok, (ki)füstölők, stb.


A konfuciánus templom sokkal nyugodtabb volt, az öreg ciprusok alatt lehetett elmélkedni a nagy tanító bölcsességein. A taoista aztán megint mozgalmasabb volt. Na, nem a látogatók (hiánya) miatt, hanem azért, mert olyan űen és mozgalmasan mutatták be, hogyan kell a Tao szerint élni, hogy abba jól beleborzadtunk. Mindenféle figurák és bizarr alakok példzták, hogyan kell a földi halandüknak a Taót követni, hogyan kell viselkedni ahhoz, hogy aztán ne békaként vagy nyugtalan szellemként szülessenek újra. Azt is megtudhattuk, hogyan kell megfelelő kapcsolatot tartani az ég, föld, eső, szél stb. szellemeivel és isteneivel. A templom hangulatát nagyon kiegészítette a délutáni vihar, ami a szürke árnyalatokat és a papok fekete öltözetét még sötétebbé tette.

Keresztény templomból is láttunk egy párat, de ezek mind zárva voltak, néhányba a reggeli 6:30-as misekor lehetett volna bemenni.

Már majdnem kezdtünk megvilágosodni, amikor az Ég Temploma parkba tévedtünk, ahova a császárok jártak imádkozni a jó rizstermésért. Hogy kérésük meghallgatásra találjon, előtte még arra is hajlandók voltak, hogy három napra ideköltözzenek, úgy, hogy az esetenként 9000 fős háremük nem tarthatott velük.




A parkban Gergő megint népszerű fotóalannyá vált, helyenként szabályosan sorban álltak az önjelölt fotópartnerek, akik távozás után elégedetten nézegették a mobiltelefonjukat (rajta az új fotóval).

Hogy azért az egész úton ne maradjunk turiszt-giccs nélkül, egy kitartó árustól pár száz Ft-ért vettünk egy karórát, amiből Mao keze integet a másodpercmutatóval egy ritmusra. Még szerencse, hogy felhúzós és nem elemes, így talán még később is életet lehet majd bele lehelni.

Az utolsó nap délelőtt még egy gyors vizitet tettünk az olimpiai parkba, megnéztük a legcsicsább épületeket (Madárfészek - központ, Jégkocka - uszoda). Kicsit sétálgattunk, aztán élményekkel tele irány a reptér.

Értékelés: 10/10. Ennél rosszabb kiruccanást soha senkinek nem kívánunk! :) Folytköv.

7 megjegyzés:

  1. Kutyahús? :(
    Érdekes és tanulságos túra lehetett!:)

    VálaszTörlés
  2. Ez tok izgi! De fogalmam sincs, milyen allat kezdodik meg sh-val... Szabad a gazda.
    Remelem, annak ellenere, hogy balkezzel forgatod az imakereket, oramutato jarasaval megegyezo iranyba forog... :)
    Meg sok ilyen kiruccanast kivanok nektek!

    VálaszTörlés
  3. hm.. én is csak remélem, hogy helyes irányba forgattuk az imakereket, már nem emlékszem. :)

    a hús nem kutyáé; tényleg sh-vel kezdődik (épp látszik a csillag előtt), és nem shark meg snake, amikből szintén van minta. és 2 szó, az első az állat, a második, h milyen része.

    VálaszTörlés
  4. Tyűha! Mondhatnám ez "szinte" izgi volt!:)
    Tökjó, hogy ilyen kalandozó testvéreim vannak!!!
    Én meg az élmények olvasásából, nézegetéséből töltekezhetek..:)
    Még sok sok ilyen tartalmas, és legalább ilyen jó kiruccanást nektek!!!

    VálaszTörlés
  5. De örülök, hogy nem kutya!:D
    Ha sh és angol, akkor csak a birka jut eszembe hirtelen.
    Viszont miért takarta el?

    Közben utánanéztem a kanjiszótárban, tényleg birka. íde hogy melyik része, arra sehogy sem tudok rájönni.:)

    VálaszTörlés
  6. ok. breaking news.

    a letakart felirat: sheep's penis.

    VálaszTörlés
  7. itt jelentkeznek azok, akiket nem az állatok végtagjai érdekelnek, hanem a másik bulvárvonulat: mit kell csinálniuk a taoistáknak? és hogy kerülhetjük el, hogy meztelencsigaként inkarnálódjunk re? biztos ami biztos.

    még csak ezt az elsőt (utolsót) olvastam el, de nagyon zupernek hangzik. örülünk nektek egyfolytában!

    VálaszTörlés