2011. március 23., szerda

hordozás

(egyelőre képek nélkül, de ha majd készül kép, a picasa-sok között találtok róla)

Úgy tűnik eddigi benyomások alapján, hogy az itteni babákat/gyerekeket sokkal többen hordozzák, mint babakocsiban tolják. Szerintem nem is feltétlenül elsősorban a hagyományok miatt, bár talán az is benne van, hanem praktikus okokból: tömegben (és lépcsőkön) sokkal könnyebb hordozva közlekedni. Tényleg, egyrészt keskeny járdákon meg szűk boltokban, buszokon eleve lehetetlen, meg a sűrű embertömeg közepette is nehéz pl metrózáskor. Nem is mondanám, h nagyon udvariasak v előzékenyek lennének, ha babakocsival jön vki (vagy pl két ember láthatóan összetartozik, átvágnak köztük simán), a tömeg csak sodródik, mindenki igyekszik hamar haladni a maga útján. Meg a metrós átszállások a nagy városnak és a 9 vonal szövevényes hálózatának köszönhetően amúgyis helyenként elég bonyolultak és hosszadalmasak, rengeteg ide-oda lépcsővel. Mozgólépcső gyakori, bár nem mindenhol elég széles kicsi kocsihoz sem, lift sem ritka, de megtalálni nehéz, meg persze sokan akarnak vele utazni általában. - Arról nem is beszélve, hogy városnézés közepette pl a palotanegyedben rrrrengeteg helyen kellett ide-oda le-fel-átemelgetni, amikor egyszer bkocsiban jött Gergő. Így mi is általában inkább magunkra kötözzük, sokkal könnyebb.
(Szerencsére G is szereti, nem csak a vázas hordozót, ami az utóbbi hónapokban otthon nagy kedvencévé vált kirándulások során, hanem a kék kapcsos Liliputit is újra - itt is köszi, Zsófiék!! :) -, ami ősszel átmenetileg kegyvesztetté vált, pedig ez a legkényelmesebb nekem is (A.), meg alvásra és hosszabb benneücsörgésre neki is.)

A helyiek is elsősorban ezt a műfajt (kapcsos hordozó) űzik, leginkább elölre kötve. (Sok helyi márka mellett otthonról ismerteket is láttam, pl Manduca, Ergo baby.) Külön ipar, h az anyukák spec. takarófélét vesznek fel kívülről, ami a gyereket melegíti, h őt meg ne kelljen annyira felöltöztetni, ilyesmiből rengetegfélét láttam már embereken. A hagyományosabbnak tűnő műfajt nagymamáktól láttam, ők steppelt fürdőköpenyre emlékeztető vmiben kötik a hátukra a gyereket úgy, hogy a gyerek alig a dereka fölöttig van "rögzítve", a köpeny a derekát, popsiját, lábát köti a néni derekához, aki hátra teszi a kezét is a gyerek alá; így 2 éves formákat is visznek. Rövidebb távokra fiatal szülők is fel-felkapnak úgy akár 3-4 éves formát is, hogy a hátukra ül, kapaszkodik, és ők csak a hátul összefogott tenyerükkel tartják a popsiját.

Érdekes benyomás. - és legalább a hordozással egyáltalán nem lógunk ki a sorból. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése