2011. március 22., kedd

a lakásról

Gondoltam, kicsit bemutatom közvetlen lakókörnyezetünket.

A ház neve International House, ez azt jelenti, hogy itt lakhatnak külföldi illetőségű diákok (elsősorban) meg tanárok (utóbbiak családostul), meg olyan diákok, akik a külföldiekkel akarnak nyelvet gyakorolni. (Két ilyen ház tartozik az egyetemi campus-hoz.)
Rajtunk kívül még egy török-koreai házaspár lakik itt, pont alattunk, egy Gergőnél kicsit fiatalabb kisfiúval (ritkán találkozunk velük, a babát annál többször halljuk sírni), meg a másik szárnyban egy orosz család 9 és 7 éves gyerekekkel - velük alig-alig találkozunk, a további 2 orosz tanárral klikkeskednek, akik máshol laknak. A felsoroltakon kívül csupa diák, szerintünk elsősorban helyi, bár egy nepáli sráccal tnap összefutottam, meg egy másikról tudjuk, hogy kínai, ő segíti ki a házfelügyelő fickót, ha angolul kell velünk kommunikálni.
No, ennek a háznak a harmadik szintjén lakunk.
A szállás kollégiumi jellegére utal, hogy csak emeletes ágyakkal van berendezve, meg pár szűk szekrény és íróasztal. De u.ekkora lakásban a diákok asszem 6-an laknak (noha nálunk csak 4 személynyi ágymeg bútor van, így tágasabb), úgyhogy gazdálkodni kell a hellyel... Két hálószobából, egy amerikai konyhás nappaliból, fürdőből és (mondjuk) mosószobából (mosógép, kazán, kicsit raktár) áll. Mi az nagyobbik hálószobában alszunk mindhárman, szülők a földre rakott matracokon, Gergő az egyik ágy alsó szintjén; a másik hálószobában szokott dolgozni Gábor, ha nem bent az egyetemi irodában (amiről majd később). A ruháink elférnek pont a szekrényekben; az ágyak felső szintjén is tartunk ezt-azt.
A lakás és a konyha gépekkel fel van szerelve (mint hűtő, mikró, mosógép,tévé - dísz, mi nem haszn. eddig, csak Ge kapcsolgatta az elején -, légkondi, gáztűzhely, mosogatógép, porszívó), apróságokkal (tányér-pohár-evőeszköz-edény stb.) meg egyebekkel (pl. fotel :) ) mi rendezgetjük be folyamatosan. (A dekoráció is folyamatban, ezeken a képeken még nem látszik, eddig leginkább Gergő aktívkodott eredményesen e téren ide-oda firkálásokkal.) Nekem furcsa, hogy az alapértelmezett cuccok közé mosogatógép beletartozik (amit talán sosem használunk majd, mert nem veszünk annyi váltásnyi tányért-eszközt), sütő viszont nem - ez igényel némi sütő-főző kreativitást az otthoni megszokásokhoz képest, de tkp. ez amúgyis házi feladat, mert ugyebár a hozzáférhető alapanyagok is sokban eltérnek az otthoniaktól :) . De egész jól kezdünk belejönni, h mit hol-hogyan lehet venni, mit mivel párosítva lehet elkészíteni - és amúgy máshol mit, hogyan lehet enni - mert az itteniek mindennapjaihoz sokkal inkább hozzátartozik a nem-otthon evés, rengeteg egyszerű étterem (is) van, a kül. gyorsevő helyekről nem is beszélve. (Érdekes amúgy, h pl az icipici hotdog-készítő beugrók pultjánál ott szokás ácsorogni, amíg megeszed a szendvicset, az eladóval szemben állva, a keskeny járdán, nem csak elvinni lehet - és mutogatják, h tölts magadnak kólát. - De a kül. evőhelyeket nem ebben a bejegyzésben ragozom...)
A képeket a leírás alapján mindenki beazonosíthatja kedve szerint. :); az utsó a kilátás a nappaliból, ha jól megnézitek, a lakótelep előterében fák látszanak, az az egyetemi épületek közti mini park, ott egy sportpálya is látszana kicsit felülről nézve, ahol gyakran fociznak ifjak. Az egyik épületből, ahol G irodája van, pont ide is lehet látni; az egész kb 10 perces séta (a menzás épület is, ahova hétköznap szintén szoktunk együtt is menni - már nagyon számon tartják Gergőt, Gábortól kérdezik, baby?, ha épp nélkülünk megy :) ). A ház külsejéről majd máskor (most pont lemerült a gép). A szemközti játszótér Gergőnél nagyobb gyerekeknek való, ide csak rövid várakozó idők kitöltésére szoktunk jönni, amúgy máshol felfedezett alkalmasabbakra járunk.

2 megjegyzés:

  1. igeen, a lakásfanatikusok nevében is köszönöm a posztot. ha majd már nem használjátok, a fotelt hazahoznátok nekem? ;)

    VálaszTörlés
  2. :) hát... elég kényelmetlen szerintem. (nem csak azért, mert savanyú a szőlő)

    VálaszTörlés