2011. március 30., szerda

Suwon

(egyelőre csak sorokban, de folyamatban van a képek töltögetése is, picasa-ra meg talán ide is.)
Múlt hétvégén Szöul egyik déli külvárosába látogattunk, Suwon-ba. (vagyis lehet, hogy elvileg külön település, de már összenőttek.) Képzeljétek, egy metróval lehetett végig utazni, ami annyira hosszú vonal, hogy tőlünk északra indul, mi (egy észak-keleti városrészben) kb a 30. km-énél lakunk és szálltunk fel, rengeteg megálló és bő másfél óra utazás után értünk Suwon-ba (kb. 90. km) és a vonal még további kb. 70 km-ig tart! Más a lépték, mint Budapesten... (nem mind a 9 metróvonal ilyen hosszú, de ez kicsit jelzi a város méreteit.)
No, és hogy mit kerestünk ott: egyrészt egy Unesco által is jegyzett városfalat, amit végig lehetett járni és nézegetni róla a dimbes-dombos vidék fáit, lenti lakótelepeit, templomait (bibó! = bimbam), egy palotát, messzebbi dombokat, bástyák térdmagasságú résein is kilesve (ugye, Gergő?), lépcsőkön fel-le közlekedve, családi harangot kongatva.
Továbbá egy érdekes, nagy skanzent, kül. tájak és mesterségek szerint berendezett házakkal, udvarokkal, tehénnel (búbú!), lovastornával, tóval, nyugis (!!) kertes-patakos sarokban buddhista templommal.
Változatosság kedvéért kínai étteremben vacsoráztunk este. :)
Szép, napos nap volt, érdemes volt ide kizötyögni!

2 megjegyzés:

  1. és ez úgy metró hogy rendesen alagútban megy, vagy mint a bécsi, párizsi stb, hogy a belvároson kivül kijön azér a felszinre? mindegy, no, elég durván hangzik, akárhogy is :).

    VálaszTörlés
  2. igen, úgy metró, hogy a sűrűbb városon kívül inkább hév.

    VálaszTörlés