2011. március 4., péntek

Öltözködés Koreában

Úgy jöttünk ide Annával és Gergővel Koreába, hogy azt gondoltuk, olyasmi idő lesz mint otthon. Ez nagyjából így is van, ha az internetes hőmérő alapján tájékozódunk, az utca képe ugyanis kissé más képet mutat. Azt eddig is tudtuk, hogy a koreaiak szeretik a hatékonyságot, így a ruhatáruk szezonális variálását is megpróbálják csökkenteni.

Ez abban nyilvánul meg, hogy fagypont körül is öltönyben vagy vékonyabb ruhában járkálnak. Néhányan felvesznek egy-egy vékonyabb kabátot, de akkor azt már szigorúan begombolás nélkül. Egy vékonyabb kardigánt még ér fázósan összehúzni. Először azt gondoltuk, hogy ha az utcán ilyen fittek, akkor bent biztos egy pólóban/ingben járnak. Ehelyett sokszor az egyetemen is pl. tanórán vagy a menzán is a jól bevált megoldásokat követik, azaz ott is kabátban és sapkában ülnek (már akinek vannak ilyenek).

A másik jellegzetes dolog, ami a ruházkodást illeti, a papucs nagy divatja. A papucs alatt itt a kék-fehér, esetleg a fekete-fehér gumipapucsot kell érteni, amit eddigi tapasztalataink alapján szinte minden helyzetben lehet hordani, és az "utca embere" vagy a hallgatók egy része ezt előszeretettel gyakorolja is. Bokától felfelé egyébként (a ruhamennyiségtől eltekintve) nagyjából ugyanúgy öltözködnek itt is, mint ahogy nálunk szokás, tehát senki se rózsaszín köntösös ifjakat képzeljen el legyezővel a kezükben, de a csíkos gumipapucs - zoknival vagy anélkül - a reggeli fagyban is kedvelt lábbeli. A közkedveltség alapján már mi is fontolgatjuk ennek a kötelező tartozéknak a beszerzését, de egyelőre kicsit tologatjuk a melegebb napokra várva.

1 megjegyzés:

  1. ezt nem tudnátok esetleg dokumentálni fotókkal vagy valami? viccesen hangzik..

    VálaszTörlés