2011. augusztus 7., vasárnap

Kuala Lumpur

Tehat Malajzia. Igen, Egyenlito kornyeke, tropus, meleg, paras, de nem is olyan veszes idojarasilag, mint amire keszultunk. Ezzel szemben NAGYON ERDEKES! :)

Ejszakai repules a fovarosba, Kuala Lumpurba. (Junius vegerol van szo - bocs, az idozites kozben lehet, h volt egyertelmu.) Mar reggel a varosba erkezve (az ut amugy palmaultetveny mellett vezetett) izgalmas illat- es latvanykavalkad tukrozi a sokszinuseget: a malajok mellett kinaiak es indiaiak is sokan elnek itt, ennek megfeleloen valtjak egymast mecsetek es buddhista, taoista, hindu, kereszteny templomok; es persze minden nepnek kijar az izlesenek megfelelo etkezde minden mennyisegben.

Roviden arrol, hogy miket lattunk...

Modern nemzeti mecsetet, amit a fuggetlenedesuk ( kb 1957) utan epitettek. (A tortenelmuk soran sokfele gyarmatosito vendeg kovette egymast itt, portugalok, hollandok, angolok, japanok.. Ennek is talalkozunk nyomaival, lasd kesobb.)



Gyonyoru lepkeparkot, ami egy nagy, haloval befedett szabadteri terulet, ahol mindenfele oriasi tropusi lepke szabadon repkedhet. A kirakott ananaszokra meg bananokra (etetes), illetve tarka tropusi novenyekre leszalltak, akkor kozelebbrol is lehetett nezegetni. Emellett akvariumokban mindenfele extra teknosok (pl. hosszunyaku, meg krokodilszeruencakkozott hatu), halak, bekak uszkaltak, meg hatalmas bogargyujtemenyeket is kiallitottak (nemcsak a gyujtemeny volt nagy, de maguk a bogarak is extrak!)

Lake Gardens parkot, ahol mar az is ujdonsag volt szamunkra, hogy (hetkoznap, nap kozben) az aktualis kerteszeken, takaritokon kivul alig lattunk embert (ez Szoulban nem fordulhatna elo). De nem ez volt az egyetlen vonzereje persze, hanem szep tavak, osvenyek, hatalmas fak, es majomcsapatok - akik mokusokhoz hasonlo termeszetesseggel maszkaltak szabadon a fakon, foldon, csintalan modon kikurkasztak a kukakbol a maradekot es megettek. Meg fedeles poharakat is konnyeden kinyitottak, hogy a tartalmat megigyak. Mondanom sem kell, banant seccperc (pillanat alatt) megpucoltak es bepusziltak.

Az iszlam muveszeti muzeumba is bementunk, ahol pl a legnagyobb/legfontosabb mecsetek makettjait lehetett tanulmanyozni es osszehasonlitani, csodaszepek voltak, es kicsiben is nagyon impozansak - a mekkai pl, ha jo lemlekszem, 1 millio hivot/zarandokot is be tud egyszerre fogadni, megdobbento a latvany fotokon, ahogy tenyleg az egymas mellett terdeplok valla szinte osszeer es vegelathatatlan sorokban kigyoznak bent..

Bukit Nanas - kis esoerdo a varos kozepen oooriasi fakkal es fureszelesre emlekezteto hangu ciripelessel.

Bemetroztunk a modern varoskozpontba is, az ikertornyokat megnezni. Az itteni World Trade Center.

A kulvarosba is kivonatoztunk egy hindu zarandokhelyre, a Batu barlangokba.

A tomegkozlekedes itt is eleg jo volt. De rengeteg hely gyalogosan is elerheto, mert osszehasonlithatatlanul kisebb varos Szoulnal (igen, most mindent ahhoz - is - viszonyitunk).

Az egyik legjobb (es nem egyszeri, hanem folyamatos) elmenyem a KOMMUNIKACIOS PARADICSOM :), mert meg a kalauz vagy metrotakarito is beszel angolul, a boltban kaphato akarmilyen termekeken is gyakran ketnyelvu a felirat, de meg ahol nem, ott is csomo mindent ki lehet sillabizalni a malaj leirasbol - pl. az utcan: Bas Stesen ( angolul bus station) a buszallomas :), es meg csomo ehhez hasonloan felismerheto szoatvetel. Ez tenyleg eg es fold Szoulhoz kepest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése