2011. augusztus 7., vasárnap

Melaka

Ket nap utan tovabbutaztunk Melakaba, Kuala Lumpurtol (KL) delre. Tengerparti kisvaros, atszeli egy kisebb folyo, ami a tengerbe torkollik. Kereskedelmileg/strategialiag fontos hely volt mindig is, mivel az europai orszagokat a kelettel osszekoto (hajos) kereskedelmi utvonal "kozepen" van. Ennek megfeleloen atesett portugal uralmon (16. sz.), holland uralmon (17-18. sz.), brit uralmon is (19. sz., talan 20. elso fele is), ezt a tortenelmet mindenfele epuletek tukrozik.

(Erdekes mozzanat, hogy mig a portugalok ugy gyarmatositottak, hogy a helyi vallasok templomait leromboltak, hogy csak kereszteny maradjon addig a hollandok mas taktikat alkalmaztak, es tamogattak a helyiek vallasainak megfelelo templomok epiteset.)

Egy 200 m-es utcaszakasz roviden: kinai szentely, mecsetbol kiabalo muezzin, taoista templom, buddhista templom, a kovetkezo sarkon meg tamil (deli-indiai nep) keresztenyek gitaroznak a sajatjukban... Vasarnap delelott el is mentunk a tamil-angol ketnyelvu metodista istentiszteletre amugy. Nagyon baratsagosan fogadtak.

Es izelitoul egyik napi etkezesek: reggelire helyi banan, papaya, majd kokuszlekvaros piritos. Delelotti frissitoul frissen kibontott (fiatal) kokusz leve (ami meg atlatszo). Delben omlett, piritos, dinnye. Vacsorara kinai kacsas rizs, kagylo, tavaszi tekercs. Szoval nem rossz. :) Es a "street food" (utcan kaphato kaja, vagy helyiek tomegei altal latogatott egyszeru beulos hely) meg a piaci gyumolcs meglepoen olcso.

(a kokuszlekvar malajul "kaya", es tenyleg nagyon finom kaja. :) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése